За разграждане на модела КТБ и за нова коалиционна култура се обяви в понеделник държавният глава Росен Плевнелиев в речта си по време на първото пленарно заседание на 43-то Народно събрание.

По думите му България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не и няма магическа формула, която без общо усилие да ни изведе по пътя на просперитета.

“Решението е работа в полза на хората, в стриктното спазване на принципите на правовата държава и разделението на властите”, каза държавният глава.

Той посочи, че без значение дали “харесваме резултатите, сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, тъй като хората искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички”.

“Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред реалността и трудните, но важни решения, които предстоят”, заяви президентът. Той изрази надежда Народното събрание да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеи и аргументи, а личните и партийни противопоставяния да останат на заден план. Нито една от важните за държавата стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент и редовно правителство, каза Плевнелиев.

Президентът заяви, че “коалиционната култура е неразделна част от всяка демокрация”.

Нека заменим балканския с европейския подход. Не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е най-компетентен да го свърши. Вместо силните хора, нека изберем силните институции. Нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме родината си и да се посветим на народа си. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза към различния. Продължаването на реформите в съдебната система, енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, начинът, по който се структурират и работят регулаторите, електронното управление, модерната инфраструктура, енергийната ефективност и диверсификация – това са стратегически важни задачи, по които вие нямате непреодолими различия“, каза държавният глава.

Плевнелиев смята още, че е необходимо актуализацията на бюджета да се извърши в спешен порядък, за да не блокират жизнено важни системи в държавата.

“Още през средата на тази година МВФ видя голям риск за приходите на бюджета, изрази тревога от ръста на разходите, обърна специално внимание на главоломно нарастващите дългове на държавните предприятия и по-специално в енергетиката”, отбеляза президентът.

Новоизбраното 43-то Народно събрание, съгласно Конституцията, бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Стефан Данаилов от БСП. Той призова за лечение на българския обществен живот и националното спасение.

Цецка Цачева от ГЕРБ беше избрана за председател на 43-ото Народно събрание. Тя беше и единствено номинираната за този пост. Кандидатурата на Цачева бе представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който припомни, че е предложил на председателя на БСП и бивш председател на парламента Михаил Миков да заеме тази позиция, но той е отказал.

Заместници на Цачева ще бъдат Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от БСП лява България, Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Красимир Каракачов от Патриотичния фронт, Явор Хайтов от Коалиция “България без цензура”, Явор Нотев – “Атака”, и Росица Янакиева от АБВ.