Дебатът за мажоритарния вот и въвеждането на електронно и задължително гласуване трябва да се върне през 2015 година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

По думите му така ще са даде шанс на “милионите български патриоти, родолюбци, където и да са те по света, да могат да гласуват”.

“Аз вярвам, че в България има милиони патриоти и те не са само в националистическите партии. Още повече вярвам, че в България има милиони българи, които аз наричам модерни патриоти – те са свободни, пътуват по света и където и да са, те обичат родината си, имат отношение и мнение по случващото се”, коментира държавният глава, отбелязвайки “голямата разлика между национализъм и патриотизъм”.

Росен Плевнелиев вече предложи провеждането на референдум дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

“Вярвам, че подходът от края на 2014 г. ни показва един друг път, в който да забравим
политическото противопоставяне, реваншизма, битката на всеки срещу всеки, на всяка цена и, преди всичко, на гърба на народа. Това е един период, с който ние в никакъв случай не можем да се гордеем, но трябва да си извадим поуките от него”, коментира президентът.

 

Той се надява през настоящата година политиците да покажат, “че служат на народа, че познават дългосрочните приоритети на държавата, да покажат отношение към стратегически документи, приети в пълен консенсус – националната програма за развитие “България 2020″, и Споразумението за партньорство с ЕК до 2020 година”.

Президентът припомни, че 2015 г. е извънредно важна, най-малкото защото в нея има съвпадане на два оперативни периода по отношение на еврофондовете за България.

“Ще бъде крайно безотговорно, ако пропилеем тази година. Имаме да усвояваме над пет млрд. лева европейски пари за стария програмен период, 2015 е последната година, имаме и да стартираме по достоен начин новия програмен период чак до 2020”, посочи президентът.

“Ще бъде национално безотговорно, ако пропилеем тази година в безсмислени битки. 2015 г. трябва да бъде година на реформи – има сектори, които са в критично състояние и не търпят отлагане”, каза още той.