Като силен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции у нас и за сътрудничество между България и Китай определи президентът Росен Плевнелиев резултатите от държавното си посещение в Китайската народна република.

“Инвестирайте в България, страната ни е едно добро място, а Китай е наш истински приятел”, обобщи държавният глава основните послания след провелия се в Шанхай втори китайско-български бизнес форум, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

“Убеден съм, че много скоро ще видим конкретните измерения на разширяването на китайските инвестиции и бизнес в България”, каза Росен Плевнелиев пред журналисти в Шанхай.

Общо седем договорености за не по-малко от 60 млн. евро между бизнес организации и отделни компании от двете страни в областта на селското стопанство, на търговията с розово масло и продукти, на информационните технологии, на недвижимите имоти, бяха подписани на срещите на бизнеса от двете страни в Пекин и в Шанхай, които се проведоха в рамките на визитата на президента в Китай.

Президентът подчерта, че е необходимо българската страна да подготви и да представи качествени проекти и това зависи както от бизнеса, така и от политиците.

“Важни инфраструктурни обекти, каквито са тунелът под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала “Черно море”, в които китайските компании са готови да инвестират, трябва да бъдат добре подготвени от българската администрация”, коментира Росен Плевнелиев.

За целта не са необходими държавни гаранции, допълни президентът, който е обсъдил с китайските държавници “интегриран и по-креативен” модел, за да работят китайските партньори успешно и в рамките на европейските правила. Това, по думите на държавния глава, трябва да бъде модел, приложим и в други държави в Европейския съюз и има механизми, които България и Китай могат да разработят заедно.

През април предстои сесия на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество, на която ще бъдат набелязани конкретните проекти, информира още президентът, допълва БГНЕС.