Служебното правителство ще бъде излъчено на време и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата към този момент. Това каза в Пловдив президентът на България Росен Плевнелиев.

„Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата към този момент”, каза президентът. Държавният глава изтъкна, че е важно служебният кабинет не просто да една съвкупност от личности, а да стъпи на здрави принципи и приоритети.

Той ще се обърне към нацията със задачите на служебното правителство в началото на август. Това ще стане, ако партиите спазят своите обещания до 5 август и има възможност, след конституционно предвидените срокове, да се разпусне парламента и да се състави служебно правителство.

По думите на президента, поредното амбициозно и мотивирано служебно правителство на България ще си постави доста високи цели. Екипите са на линия, но все още е рано да се говори за имена на министри.

„Хората, които ще излъча, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват и готови да постигнат прогрес за нацията по приоритетите на служебното правителство”, заяви още Плевнелиев.

Той изтъкна, че имаме нужда от промени на подхода в енергетиката и дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане.

„Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейските фондове. Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира споразумението за партньорство с Европейската комисия 2014-2020 г.”, допълни държавният глава.

Българският президент коментира и ситуацията в Украйна, като заяви, че това, което виждаме няма аналог в модерната история. „Виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокациите срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна”, изтъкна Росен Плевнелиев.

Според него хората в Донбас и Донецк не са опълченци, а сепаратисти, които използват дори и терористични методи срещу едно мирно население. По думите на държавния глава Европа днес има нужда от силен глас и ясна позиция и трябва с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна.