Въз основа на аргументите, изложени днес на заседание на Правния съвет към президента, държавният глава няма да издаде указ за допълване състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначен предложеният кандидат от КП “България без цензура”, съобщиха от прессекретариата на президента.

Мнозинството от членовете на Съвета са се обединили около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби.

Още в наложеното от президента вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс, той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК.

Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът
на ЦИК, се посочва в съобщението.

Юристите в Правния съвет са се обединили около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство.