Президентът Росен Плевнелиев поиска “изключително спешно” да се актуализира бюджета, тъй като неизпълнението му е “сериозно”. Освен това държавният глава призова парламентът да предприеме мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и приемането на някои смислени законопроекти”.

 

“Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. Не трябва да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата и неговото изпълнение, за разходната му част и за работата на приходните агенции”, заяви Плевнелиев.

 

Очаква се във вторник парламентарнопредставените партии отново да започнат консултации за целите на парламента до разпускането му.

 

“Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща, иначе ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене”, заяви Росен Плевнелиев, след като откри международната конференция Дни на математиката в София.

 

В неделя националните работодателски и синдикални организации отправиха безпрецедентен общ ултиматум към партиите в рамките на сегашния парламент да постигнат консенсус по големите енергийни проекти, по споразумението за партньорство с ЕС до 2020 година и да гласуват решения за финансовата устойчивост. В противен случай те обявиха готовност за “радикални действия”.

 

От ГЕРБ и Реформаторския блок предупредиха, че държавата върви към пълен фалит, а дупката в бюджета е 10 млрд. Премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов и управляващите партии обаче не приемат твърденията за тежкото финансово състояние на държавата и не готвят актуализация на бюджета. В същото време обаче НЗОК и здравният министър Таня Андреева се обявихаза промяна на бюджета на касата. 

 

“Реформата на държавния бюджет към средата на годината е необходима. Заради призива на много институции, включително и на хора, които разбират от здравеопазване, които казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина на годината”, каза още Плевнелиев.