Президентът Росен Плевнелиев се ангажира с бързи действия от страна на Държавната комисия по бедствия и аварии, за да могат жалбите на хората, пострадали от наводнението, да бъдат по-скоро обработени. „Държавната солидарност трябва да стигне до тези, които имат нужда от нея и то колкото се може по-бързо. Много е важно институциите да бъдат на висотата на гражданите”, заяви по време на посещението си в Добрич държавният глава. Той подчерта, че задачата на президента е да бъде близо до народа, да го чува и когато той има нужда от него – да действа.

„Президентът не управлява пари и фондовете за бедствия и аварии, но държавният глава е избран директно от хората и той служи на хората. Вярвам, че така мога да им служа – като ги чуя и следя изпълнението на техните искания”, коментира Плевнлиев.

Заедно с еврокомисаря Кристалина Георгиева президентът обходи част от наводнените райони на Добрич и се срещна с живущи по една от най-пострадалите улици в града – ул.”Копривщица”. Той обеща на хората да се върне след месец, за да провери как се е променила ситуацията.

От своя страна Кристалина Георгиева обясни, че за следващите 7 години ЕК може да насочи финансиране към превантивна работа – почистване на дерета, възстановителни дейности, но България трябва да го поиска. Георгиева вече е разговаряла с комисаря, който отговаря за тези фондове и му обяснила колко е тежко положението в България.

„Ако искате да използвате средства за превантивна работа срещу наводнения, ние сме готови да подкрепим тази програма – дайте ни проектите, ние ще ги финансираме” – подчерта еврокомисарят. Тя отбеляза още, че „сега е моментът българите да си научим урока, за да не стане както след Бисер – вършихме добра работа известно време и след това забравихме и това се повтори. Това важи не само за България , а за целия свят.

Светът се промени, бедствията са по-чести и по-свирепи и ако ние сме немарливи и не си вършим работата по превенцията – ще ни убиват децата и ще ни събарят къщите” – заключи Кристалина Георгиева.