Недопустимо е използването на “език на омразата” и на крайна националистическа риторика от политически партии в държави членки на ЕС. Това заяви резидентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като се срещна в Ню Йорк с представители на еврейски организации от САЩ, съобщи прессекретариатът на президента.

Плевнлиев посочи, че проявите на ксенофобия и антисемитизъм в Европа не могат да бъдат толерирани и трябва да бъдат заклеймени от институциите и гражданското общество.

“Приятелството между българския и еврейския народ е изградено от силни личности като Димитър Пешев, българските народни представители и митрополитите Стефан и Кирил, които през 1943 г. спасиха еврейската общност в България”, каза още държавният
глава.

Росен Плевнелиев посочи, че страната ни ще продължи да насърчава израелски компании да инвестират в развитието на сектора на високите технологии у нас, в производството на храни и в туризма.

Ходът на разследването на атентата в Бургас през 2012 г., при който загинаха пет израелски и един български гражданин, също беше обсъден по време на срещата.

“Видяхме, че тероризмът няма граници и може да засегне всяка държава”, каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че България ще работи за по-тясна интеграция с демократичните страни и за споделяне на информация, която да предотврати подобни актове на насилие в бъдеще.

В срещата участваха представители на Лигата срещу поругаването, Б’ней Б’рит Интернешънъл, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес и други.

Плевнелиев е в Ню Йорк за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН.