Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат на третата по численост парламентарно представена политическа сила – ДПС.

ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това стана след проведените консултации при президента Плевнелиев на 24 юли.

След консултациите Плевнелиев направи изявление, в което подчерта, че предстоят три важни въпроса за решаване – актуализация на бюджета и на НЗОК; НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация; в предстоящите месеци да има работеща централна банка, която да бъде източник на доверие. По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори, а не взимането на заеми, за което настоява президентът Плевнелиев.

В същия ден – 24 юли, няколко часа преди консултациите при президента, Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. В 12.15 ч. за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в Народното събрание. 180 от тях гласуваха „за”, против бяха 8 и 8 се въздържаха.

На следващия ден – 25 юли, Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов.