„България се чувства застрашена заради кризата в Украйна”.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю, публикувано в днешния брой на френския вестник “Експрес”.

Плевнелиев, за когото в публикацията се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, посочва, че поведението на Русия в конфликта показва промяна на методите.

“Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които по съветско време се наричаха “близката чужбина”, казва българският президент.

Според него най-напред в Крим, а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация.

“Кой е наред? Молдова? Балканите?”, пита президентът.

“Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ, без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?”, казва още Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през последните 20 години.

На въпрос за русофилството и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва президентът признава, че действително България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя остава проевропейска държава.

“Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото”, отбелязва Росен Плевнелиев, припомняйки, че проектът за Евразийски съюз се представя като голям проект “простиращ се от Лисабон до Владивосток”, което “изключва и отрича Европейския съюз”.

Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Газта не бива да се използва като оръжие, допълва Плевнелиев.

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл.

“Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой
ден да се присъединят към него – имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите”, подчертава Росен Плевнелиев.
Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл.

“Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия”, посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на
Украйна.