Премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка в някой от дните между 23 и 25 юли, след като изчака отварянето на Корпоративна търговска банка на 21 юли. Това той съобщи в четвъртък пред бТВ.

Министър-председателят изрази надежда в деня на оставката в парламента да има кворум, който да я гласува.

Орешарски посочи като “най-подходяща” седмицата от 21 юли, но в този понеделник отваря КТБ, а тогава нямало да бъде добър знак правителството да си подаде оставката. Затова процедурата щяла да остане за след сряда.

Решението за въпросната седмица дошло с оглед на датата 6 август, когато на консултациите в президентството е било съгласувано Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет.

По отношение на създалата се в предходните дни банкова криза, премиерът определи реакцията на кабинета си като адекватна, като напомни, че “БНБ отговаря за банките, не правителството”.

“Ситуацията при двете засегнати банки беше различна. КТБ не само беше първа и изненада Централната банка, но и собствениците й не бяха активна страна по случая. Мениджърите поставиха БНБ при свършен факт – с уведомление, че нямат ликвидност. Управителят на БНБ преди това е имал уверение за достатъчно ликвидност”, заяви Орешарски.
По думите му, в ситуацията с ПИБ от БНБ се обърнали превантивно към правителството и така е бил постигнат ефективен отговор в трудния за банковата стабилност момент.

“Разработихме план за реакция, сигнализирахме на ЕК, която пък гарантира ликвидността още в неделя вечерта. В събота сутринта в моя кабинет с ръководството на БНБ и финансовия министър обсъждахме широк спектър от варианти – адекватни на ситуацията. Спряхме се на този и резултатите от последните дни показват, че сме улучили – дори и тази ликвидност от Министерство на финансите не е изразходвана. Своеобразният стрес-тест показа, че банковата система е на сравнително високо равнище. Стабилна е, с много добри показатели”, каза министър-председателят.

Според него в дните на банковата паника са изтеглени сравнително малки суми на фона на общото теглене в държавата. “Не виждам защо да правят изключение държавните мениджъри, защото те също се грижат за активите на поверените им дружества. Икономическият министър е въздържал и други държавни дружества да теглят от КТБ”, подчерта премиерът.

“Цялото общество се справихме добре и затова искам да благодаря както на медиите, така и на експертите”, каза още Орешарски.

Той увери, че вече се изпълнява наредбата за разпределението на държавните пари в различни банки, приета от служебното правителство на Марин Райков.

“Най-лесното щеше да бъде да си тръгна и да оставя страната в хаос”, каза той в отговор на въпрос защо не си подаде оставката по-рано, например по време на летните протести миналата година. Орешарски обясни индиректно, че общественото впечатление за партиен натиск върху правителството донякъде е оправдано.

“Подчертавам, че ние сме парламентарна република и НС е водещата институция. Как да направя, например, здравна реформа, без съответните законодателни инициативи и съгласие на партиите. От тази гледна точка митът за премиера “цар-слънце” не е уместен”, каза той.

 

В този дух на “независещи” от него обстоятелства бе и поредният му отговор на въпроса “Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?”. “Това бе политическо решение. Това е въпросът, на който съм отговарял най-ясно, не знам защо не се приема този отговор. Може да продължите да ме питате това, аз мога много пъти да повтарям – политическо решение”, заяви премиерът.

Той отбеляза, че в момента “очевидно между двете партии” подкрепящи правителството има търкания.

Орешарски призова при оценката на управлението му да се има предвид, че е изпълнявал програма. “Когато се прави оценка е справедливо да се види каква част от програмата на този програмен кабинет е изпълнена”, обясни той.

Премиерът изрази съжаление, че кабинетът не е успял да промени системата на финансиране на болниците.

По думите му тази реформа не е получила достатъчно политическа подкрепа. Той определи реформата в сектора на здравеопазването като много тежка и може би заради това не е направена от предишните кабинети.

 

“И в по-предишния, и в по-предишните два кабинета от началото на този век бяха необходими тези реформи, но не се направиха”, заяви министър председателят. “Ние поне успяхме да подготвим някои от елементите за тази реформа”, допълни той.

Орешарски каза, че вече са обявени закони за обществени поръчки за електронни карти и за електронни рецепти и изрази надежда следващият кабинет да ги довърши. “Разбира се, той е в правото да модифицира тези елементи, които смята, че не са достатъчно добри, но е важно да се върви напред”, каза премиерът.

Премиерът каза, че все още не са обсъждани имена за бъдещ еврокомисар: “На сбирка при президента бе уточнено, че ще се изработват критерии и на консултации с различните партии ще се обсъждат кандидатурите за бъдещия еврокомисар, тъй като с него ще работят няколко правителства”.

На въпрос за рекордния брой одобрени обществени поръчки на заседанието на МС в сряда, министър-председателят отговори, че те се дължат на влизането в сила на новия ЗОП.