Патриотичният фронт няма намерение да събаря правителството в навечерието на зимата. Това стана ясно след срещата на лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов с премиера Бойко Борисов в сряда вечерта.

Поводът за срещата беше неприемливото за патриотите назначение на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната от квотата на Реформаторския блок. Макар да нямат свои представители в правителството, парламентарната група на Патриотичния фронт подкрепя управлението, като против него гласува единствено Велизар Енчев.

“Подхождаме изключително отговорно, отговорни патриоти сме и точно защото сме такива не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента”, заяви Симеонов сред срещата с Борисов.

На въпрос дали ще оттеглят подкрепата си от правителството, ако Исмаилов остане на поста си Симеонов заяви, че ще изчакат решението на премиера по случая. След това предстои да се свика колективния орган на коалицията, за да се вземе решение. “Решения не взима нито Валери Симеонов, нито Красимир Каракачанов”, каза лидерът на НФСБ.

Патриотичният фронт не е поставял условия на премиера относно избора на Орхан Исмаилов, но е представил “някои материали” по думите на Каракачанов. Той посочи, че “това лице на това място не е приемливо” за нас.

В същото време ДПС защити назначението на Орхан Исмаилов с аргумента, че той има компетенциите да заема поста и не трябва само заради това, че не се казва Иван да бъде отстранен.  Орхан Исмаилов никога не е бил член на ДПС и НПСД, каза Корман Исмаилов. Той посочи, че зам.-министърът на отбраната е бил водач на листа на Реформаторския блок от гражданската квота в Търговище и се е представил добре.  

Време за размисъл на премиера

“Ние дойдохме да си кажем мнението и изразихме своето становище. Премиерът пожела да получи време, за да се запознае със случая, да го проучи и да ни отговори. Условия не сме поставяли, още по-малко ултиматуми”, каза Красимир Каракачанов след срещата.

Той уточни, че Бойко Борисов не е разговарял по въпроса с Реформаторския блок по въпроса и точно за това е пискал и е получил време за да се запознае с проблема.

Каракачанов уточни, че назначението на Орхан Исмаилов е заело “не повече от 15-ина минути” разговора им с премиера. След като Борисов обещал да провери въпроса и да им отговори се преминало към обсъждането на други въпроси – проучванията за конвенционален газ, за това, че идва зимата и трябва да се помисли за промени в ДКЕВР, каза Каракачанов.

“Трябва да се помисли за това как да се гарантират интересите на българските граждани по отношение цената на тока, ревизията в енергетиката – говорехме по много аспекти от управлението”, допълни той.

Патриотичният фронт имат амбицията да оглавята парламентарната комисия по енергетика.

Няма разцепление в Патриотичния фронт

Съпредседателите на Патриотичния фронт отрекоха слуховете за разцепление в политическата организация.

“Това, че имаме нюанси, или че в даден момент по даден казус единият е по-емоционален, а другият по-въздържан не означава, че може да се разделим”, каза Каракачанов. По думите му те са “най-принципната коалиция, която съществува в българския парламент”.

“Ние сме български патриоти, обединени на базата на своята кауза”, каза още Каракачанов.