Съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) са се срещнали в понеделник с министъра на правосъдието Христо Иванов, за да обсъдят мерки срещу битовата престъпност. По думите на Симеонов разговорът е бил най-вече за “една определена група – циганите”. Една от обсъжданите мерки била възможността гражданите да използват своето законно оръжие, за да се защитят при нападения.

Първоначално на пресконференция в понеделник лидерът на НФСБ обясни, че идеите им са срещнали подкрепата на министъра, но впоследствие стана ясно, че той единствено се е съгласил, че трябва да бъдат предприети действия за ограничаване на битовите престъпления.

“Битовата престъпност е характерна за малките населени места, някои райони в големите градове, както и сред по-големи общности от един определен етнос. Знаете, че става въпрос най-вече за циганския етнос”, заяви на брифинг в парламента Валери Симеонов сред срещата с министъра. По думите му това не е по-специално отношение към този етнос, а е заради спазването на закона.

Пред Христо Иванов съпредседателите на фронта са предложили две идеи. Първата е гражданите да имат право да ползват законно притежаваните си оръжия при защита на живота си или на имуществото си. Втората мярка е властите да разследват престъпления, които засягат кражби на стойност по-ниска от минималната работна заплата. По думите му в момента полицията изобщо не започвала разследване в такива случаи, а престъпниците продължавали своите “пъклени дейности”.

Според Красимир Каракачанов не става дума за използване на “ловни пушки, взривни вещества или пускане на ток по ограда”.

Предложенията за законодателни промени трябвало да бъдат изготвени от работна комисия към парламента, в която да се включат депутати и представители на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, както и на прокуратурата. По думите на Симеонов тази комисия трябва да намери начин да “заобиколи законите”. Според него Иванов подкрепил всички техни идеи.

Минути по-късно колегата му Каракачанов обясни, че всъщност правосъдният министър изразил мнение, че трябва да се предприемат мерки за справяне с битовата престъпност, но не е изразявал подкрепа за използването на законно оръжие при самозащита.

Лидерът на ВМРО допълни, че според него е възможно комисията да се сформира веднага, а за един–два месеца да изготви необходимите текстове.