Парламентът преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР, предаде „Фокус”.

Това стана с приемане наново на Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от Народното събрание на 28 май 2014 г. и върнат с указ на президента.

При прегласуване на новия Закон за МВР „за” гласуваха 126 народни представители, „против” – 74.

Очаквано вместо да дебатират относно състоянието на МВР, управляващите и опозицията отново влязоха в спор кой е по-виновен за състоянието на държавата.

И пак се стигна до реплики, извън темата – този път между Вежди Рашидов от ГЕРБ и Антон Кутев от левицата.

„Миналия път тук солистът на ансамбъл „Филип Кутев” и той се упражняваше на тази тема, той е специалист по всичко. Ще му дам на него един съвет и на вас също. Имаше един филм „Специалист по всичко” с Апостол Карамитев и Калоянчев. И там имаше една реплика. Питат го за какво служат зъбите. И отговорът беше: за да си държи човек езика зад тях. Дръжте си езика, защото тук ще си позволя да защитя и Бойко Борисов, той винаги е бил професионален полицай. Никога не е завършвал „Изкуствознание” в Москва и не се е прехранвал от чорапогащи”, заяви Рашидов.

В отговор червеният депутат Антон Кутев коментира: „Никога не съм подлагал на съмнение вашите художествени качества, въпреки че моето образование е „изкуствовед” и бих могъл да го направя качествено. Както крещите от мястото, не показвате културата на културен министър даже и на бивш. Искам да ви кажа, че Филип Кутев е човек, който почина през 80-те години. Повече от 30 години този човек го няма и ние всички говорим за него. Пожелавам ви 30-40 години след дългия ви живот хората да говорят за вас. Не се съизмервайте с Филип Кутев, малък сте за него”.

Вежди Рашидов го репликира с думите: „Нищо лошо за Филип Кутев, но вие не сте Филип Кутев, господин Кутев. Там е вашата драма”.

В спора се намеси и зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която помоли изказванията да са по темата на дебата. „Говорим за МВР, не за изкуство”, подчерта Манолова.

Тогава Рашидов попита дали може да си говорят за чорапогащи. Мая Мналова го призова да се държи на висотата на трибуната, от която говори.