Депутатите се завръщат на работа след дълга зимна ваканция. Новият сезон на Народното събрание започна с пленарното заседание в 9.00 ч.

Депутатите ще започнат работа с разглеждане на първо четене на промените в закона за енергетиката. Промените предвиждат разделяне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на два състава. Единият – по въпросите на енергетиката, а другият – по въпросите на водоснабдяването и канализацията.

„Целта е подобряване на бързината и качеството на работа на комисията”, уточняват вносителите на промените от Министерския съвет. Промените предвиждат още членовете на регулатора да се назначават от Народното събрание.

Очаква се в първия ден от новата сесия на Народното събрание депутатите да обсъдят и промени в Кодекса на социално осигуряване. Като втора точка парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за гражданската регистрация. В програмата на Народното събрание е и Стратегия за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г., внесена от Министерския съвет.

Днес ще е и първият за годината т.нар. блиц парламентарен контрол с участието на министър-председателя и заместниците му. Депутатите решиха петъчният парламентарен контрол тази седмица да започне в 9.00 ч. Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че това се налага тъй като са се натрупали въпроси към министрите, за които ще са необходими повече от 16 часа.