Трети опит да бъде избран нов главен съдебен инспектор ще бъде направен в 43-я парламент след като два състава на Народното събрание не успяха да изберат магистрат, който да оглави инспектората към ВСС. Това стана ясно в четвъртък след като депутатите приеха правилата за избора.

Предложенията за кандидати за главен инспектор ще се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народните представители или парламентарните групи до края на януари 2015 година. Депутатите могат да получат предложения от граждански организации, висши училища и научни организации и други.

Номинираните трябва да отговарят на изискванията на Закона за съдебната власт. Всеки кандидат следва да представи на Комисията по правни въпроси концепция за работата си като главен инспектор в Инспектората към ВСС, както и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването му.

Предвижда се постъпилите кандидатури да бъдат оповестени в специалната секция на интернет страницата на Народното събрание. След проверка на документите допуснатите кандидати ще бъдат изслушани от комисията по правни въпроси. Предлага се гласуването за главен съдебен инспектор да става по азбучен ред. За избран се смята кандидатът, получил най-много гласове при изпълнено изискване за мнозинство от две трети от народните представители.

Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че това е третият опит за избор на главен съдебен инспектор и изрази надежда той да бъде успешен. Надявам се вратата за всички кандидатури да бъде абсолютно отворена, проблемът в тази процедура вече е страхът на кандидатите да не бъдат дискредитирани, посочи той.

Кирилов отбеляза, че кандидатите от втората процедура, която не успя да завърши в предходния парламент, са потвърдили участието си в новата процедура, чрез организациите, издигнали ги предишния път.

По този начин на практика вече има две номинации – Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд. Те бяха предложени след публична процедура, проведена от Съюза на съдиите в България, бяха изслушани, но кандидатурите им не бяха подложени на гласуване, защото мандатът на Народното събрание бе прекратен предсрочно.

Четин Казак /ДПС/ коментира, че сагата с избора на главен съдебен инспектор се е проточила вече две години и е минала през много перипетии. По думите му политическото противоборство е направило жертва всички досегашни кандидати за поста. Той изрази надежда тази да е последната процедура и призова да се загърбят политическите противоборства и да не се посяга към изкушението обществен натиск за очерняне на този или онзи кандидат.

Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече през януари 2013 г. Няколко поредни опита да се намери нов човек за поста се проваляха заради липсата на мнозинство от 160 гласа, които да подкрепят някой от кандидатите.