Първата работа на новото Народно събрание (НС) след полагането на клетва в понеделник ще е да започне процедура по смяна на ръководството на Българската народна банка (БНБ). Такова единодушно мнение изразиха лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков след срещата си в неделя, на която не се разбраха за съвместно правителство.

“По темата БНБ, КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, но най-малко управител и подуправител в банковия надзор, поне в утрешния ден, защото всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече три месеца бездействат”, заяви Бойко Борисов, чийто думи бяха съпроводени с одобрително кимане от страна на Миков.

“Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Той каза условно утре, незабавно да започнем. Ние знаем процедурата каква е, че там има едни срокове, но имаме обща воля да се върви към това решение. Не го приемайте буквално”, коментира лидерът на БСП.

За управител на БНБ ще бъде излъчен професионалист с добра репутация, който да е безпартийна фигура, каза Борисов и добави, че “няма фаворит за поста”.

Водачите на първата и втората политическа сила се съмняват в обявените от БНБ резултати от одиторския доклад на Корпоративна търговска банка, според които загубите възлизат на 4.2 млрд. лева. Това означава, че КТБ трябва да бъде фалирана, но БНБ прехвърли решението към парламента.

“Не мога да си представя, че 4.2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец, защото БНБ е дала на банка “Виктория“ лиценз, че КТБ тогава е била в добро състояние. Значи нещо има, което се надявам да разберем. Иначе ние също сме “за“ влогове, кредити, ако се стигне, особено до даване на държавни пари, не само закон, то е задължително да излязат всички, които са виновни за това. Ние по времето на най-тежката финансова криза в света не дадохме на една банка да се разклати 4 години. Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да подкрепяме банка, това не е в програмите нито на ГЕРБ, нито на БСП, а и товари бюджета. Това е, което към момента мога да ви кажа”, заяви Бойко Борисов в коментар за ситуацията с Корпоративна банка.

Той не вярва, че дупката в КТБ е над 4 милиарда лева: “Защото това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката… Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност. Управител, подуправител. Как така? Ние имаме най-добрия закон за банките. Всичко, навремето когато са го правили, аз не съм бил, но тогавашните депутати са го правили, така че само Централната европейска банка да може да се меси в БНБ. Дори съвет нямаш право да даваш в закона. Изведнъж той казва “Ама политиците са виновни“. С кое? Че в закона ти пише, че не можеш дори да го съветваш? Силно се съмнявам, а и фактът, че толкова време не се оздрави, тя можеше да се оздрави веднага”.

На въпрос как е могло да се оздрави КТБ, Борисов каза: “Как? Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат, през това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”.

Запитан дали държавата ще осигури средства за изплащане на депозитите от КТБ, Борисов отвърна: “Ако стана премиер ще ви кажа”.