Очаква се парламентът да гласува окончателно бюджета на Здравната каса за следващата година.

Депутатите започнаха работа по текстовете за парите на касата вчера на извънредното си заседание.

Особеността на бюджета за догодина е, че със закона се актуализира и тазгодишният бюджет на касата – 27 млн. лева, спестени от парите за подслушване, трябва да постъпят в хазната на НЗОК още тази година.

Вчера здравният министър Таня Андреева обеща, че догодина здравната система няма да изпадне във финансов колапс, въпреки трудностите.

Началото на дебатите по проектозакона обаче се фокусираха основно върху резерва от 1,4 млрд. лева, който при управлението на кабинета „Борисов” бе използван за финансиране на текущи нужди.

Според финансовия министър Петър Чобанов с предложенията си по настоящия закон ГЕРБ искат „индулгенция”.

„Без да коментираме фискалната изрядност на направеното от вас предложение, то няма да промени извършеното от вас – тези пари ги няма”.

Според здравния министър Таня Андреева, ако парите бяха налични, можеше да започне и цялостната реформа на системата – с обещания втори стълб.

„Както ви казах, за това трябва финансов ресурс. Оттук нататък нашата работа е да потърсим финансов ресурс и да подготвим нормативната база”, добави тя.

С бюджета за Здравната каса догодина се предвижда пенсионерите да плащат само по левче за посещение при личен лекар, като от ГЕРБ обявиха тази промяна като „социална мярка”, а не за стъпка към реформа на системата.