Народното събрание обсъжда структурата и състава на 91-то българско правителство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов, в което свой представител ще има и АБВ на Георги Първанов.

Формулата на договорената до този момент парламентарна подкрепа за това правителство е уникална за досегашната българска политическа практика. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) подписаха коалиционно споразумение за правителство и програмна декларация. Патриотичният фронт декларира подкрепа за тази програма, докато АБВ подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ. Така за правителството бе гарантирано парламентарно мнозинство от 137 гласа (при необходими 121).

Очаква се обаче правителството на Борисов да събере 138 гласа, като към 84-те депутати на ГЕРБ, 23-мата на РБ, 19-те на ПФ и 11-те на АБВ се присъедини и напусналата групата на “Български демократичен център” (бивша „България без цензура”) Ана Баракова.

В опозиция остават групите на БСП, ДПС, „Атака” и “Български демократичен център”. Депутатите на Бареков обявиха, че няма да подкрепят кабинета, тъй като са обидени, че не са поканени на разговори за новото управление.

Заседанието на парламента е съпътствано от шумен протест срещу новото правителство, част от чийто участници бяха докарани с автобуси от различни места в страната, организиран от партията на Волен Сидеров “Атака”. Това наложи заседанието да бъде прекъснато малко след 10 часа за кратко, след като депутатът от “Атака” Десислав Чуколов настоя за почивка, за да може група от протестиращите граждани да се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Борисов: Кабинетът ни ще бъде проевропейски, а реформите трябва да започнат от днес

В реч пред парламента лидерът на ГЕРБ заяви, че след един месец преговори партията му и нейните партньори представят проевропейско, реформаторски правителство.

“Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза още той. Зад нашият проевропейски кабинет стои политически и обществен консенсус, че реформите са необходими, допълни Борисов.

По думите му правителството ще постави основите и ще гарантира стабилно развитие на България.

Ние знаем, че за да дадат резултат реформите трябва да започнем незабавно. Срокът е днес, допълни Борисов.

Той очерта единайсет основни цели пред правителството. Чуждите инвеститори и българските граждани имат нужда да видят устойчива перспектива, затова трябва да бъде предотвратено срастването на икономическата, политическа власт и съдебната власт. Нужно е и да бъде реформирана държавата – здравеопазване, образование, продължи той.
 

Кабинетът трябва да даде ясна перспектива за развитие поне 10 години напред, очерта Бойко Борисов. Задача на министерския екип е страната да стане добро място за живот, да модернизира управлението, да постигне бърз и значим икономически растеж, който да бъде база за повече работни места.

Сред целите на правителството е и да намери начин за повишаване на социалните плащания, социална политика в помощ на бедните и нуждаещите се, на хората в затруднено положение. Кандидат-премиерът наблегна и върху необходимостта от ефективно използване на евросредствата.
 

Много важен приоритет е и осигуряване на енергийна независимост.
 

Върховенство на закона като основа за възстановяване на справедливостта, Борисов също постави като цел на новия кабинет.

По думите му, за България няма други сценарии, освен евроатлантическия път.

Цветан Цветанов: Повече от всякога България се нуждае от стабилно управление

Повече от всякога България се нуждае от стабилност и от стабилно управление, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов откривайки дискусията. По думите му широката подкрепа за кабинета е изградена на принципна основа, а не е свързана със задкулисие. Искаме да спазваме принципите на европейския път, искаме да бъдем заедно и въпреки различията, да намираме компромиса, който ще е полезен за България, каза Цветанов.
 

Той посочи, че по време на продължилите месец преговори са видели разликите в позициите си, но са търсили това, което би могло да ги обедини, за да гарантират едно проевропейско правителство, което да даде необходимата на страната стабилност.
 

Цветан Цветанов посочи, че от ПГ на ГЕРБ ще бъдат диалогични, аргументирани в позициите си. Нека периодът на противопоставяне, характерен за 42-ия парламент, бъде затворена за нас, политиците, страница, призова Цветанов.

Радан Кънев: Управлението ни може да е за малко ако го правим не за промени, а за привилегии

По думите на лидера на ДСБ Радан Кънев пък пред изминалите десет дни парламентът е изпълнил една от важните си задачи, като се е превърнал в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката.

“За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честна политическо решение – когато партиите губят, но гражданите печелят“, каза Кънев.

“Ние от Реформаторския блок направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук, дори прекрачихме предизборната си платформа”, смята лидерът на ДСБ.

По думите му той днес ще наруши своето предизборно обещание да не подкрепи кабинет с премиер Борисов. “Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани“, каза той.

По думите му приемането на кабинета ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната е спряна или забатачена за повече от десетилетие. “Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените “ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев.

Той уточни, че най-важната реформа, която предстои е тази в съдебната система.

“И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех. Но не защото етническите турци и мюсюлманите ще бъдат непредставени. Не – успех е, защото те ще участват във властта, наравно с всеки друг български гражданин, но без монополисти и посредници в отношенията с родината си. И ние от реформаторския блок ще бъдем гарант на това участие“, каза още лидерът на ДСБ.

По думите му реформаторите няма да отстъпят от приоритета за прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. „Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона. Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията“, заяви той.

“Вчера дългогодишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спествяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество в пропастта. С този риск компромис няма да правим“, предупреди Кънев.

И уточни, че тази част от изказването му не е насочена към бившите управляващи, защото те вече са в опозиция.“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“, каза Кънев.

Валери Симеонов: Новото правителство ще сложи край на изнасилването на властта от ДПС

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичният фронт Валери Симеонов декларира, че формацията му ще подкрепи този състав на кабинет.

“Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния Фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България“, каза Симеонов.

“Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние желаем да търсим общите пътища за решаване на проблемите”, коментира Симеонов.

По думите му интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. “Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача – да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза още Валери Симеонов.

“Доволен съм от това, че с партии, с които сме били в остър конфликт, успяхме да намерим общи идеали. Ще търсим общите пътища за решаване на проблемите, а няма да вадим тясно политически дивиденти”, заяви Симеонов и обяви, че Борисов ще има подкрепата на ПФ, но се надява новият премиер да заслужи и тяхното доверие.

“Правим го в името на България, като залагаме най-ценното – своите имена”, призна Симеонов, след което пожела успех на новото правителство. “Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има”, обърна се Симеонов към ГЕРБ и призова Борисов да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите.

По думите му “с новото правителство ще бъде сложен край на изнасилването на властта от страна на антибългарската партия ДПС”.

АБВ: Нови избори ще са катастрофа

Правителството, което ще изберем днес е резултат на един нов подход, непознат за последните 20 години диалог между политическите сили. Съставянето на правителство е повече от нужно, защото нови избори биха били с катастрофален и разрушителен резултат. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов.

По думите му разрухата няма да е толкова за някой политически проект, а ще се стовари върху държавата и ще падне с цялата си тежест върху българския народ.

Подкрепата на левицата в лицето на АБВ, доказва на практика, че политическата култура се намира в нов, по-висок етап на развитие. Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното, отчете още Борисов.

Миков: Порочният кръг на „вадане“ и „слагане“ във властта ще продължи

Дясно правителство няма да реши социалните проблеми на хората, обяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Той обяви, че социалистите няма да подкрепят структурата на правителството, защото се забелязва увеличаване на ресорите заради новата четворна коалиция.

По думите на Миков порочният кръг на “вадене” и “слагане” във властта очевидно ще продължи. Обърна се към лидера на ДСБ Радан Кънев, че сега не е първият случай, в който БСП и ДПС ще са извън властта.

Лидерът на БСП фокусира изказването си върху социалния ресор, който ще бъде поет от доскорошния му съратник Ивайло Калфин. Ни чухме ниещо вие как виждате социалните неравенства, защото те пораждат социални конфликти, базирани на етнически различия и неграмотност, посочи Миков.