Управляващото мнозинство в парламента очаквано прие на първо четене промените в Закона за МВР (ЗМВР), с които антимафиотите от Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) се преместват от ДАНС обратно в системата на МВР.

В подкрепа на предложението на ГЕРБ гласуваха 128 депутати, 56 бяха “против”, а само един се въздържа.

Освен групите от управляващата коалиция – ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, “за” гласуваха и народните представители от формацията на Николай Бареков – Български демократичен център.

Така управляващите възстановиха в голяма степен статуквото в сектор “Сигурност” от времето преди мандата на правителството на ПЛамен Орешарски, когато с гласовете на БСП, ДПС и “Атака” ДАНС бе превърната е мегаагенция, разполагаща с всички полицейски, разследващи и разузнавателни функции.

Освен връщането на ГДБОП във вътрешното министерство, с промените в ЗМВР се възстановява правото на президента да назначава със свой указ главния секретар на МВР по предложение на Министерския съвет.

Чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на въпросния закон се прокарва и правото на държавния глава да назначава по същия начин и председателите на ДАНС и новосъздадената служба за подслушване – Държавната агенция “Технически операции” (ДАТО).

Заедно с тези поправки в Закона за МВР се прокарва и промяна в изискванията за главния секретар, които ще провокират смяната на настоящия титуляр на този пост Светлозар Лазаров, който бе назначен по време на кабинета “Орешарски”.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев най-вероятно също ще се раздели с поста си, след като влязат в сила и промените в Закона за ДАНС. През последните дни той открито влезе в конфронтация с управляващите, обявявайки се срещу рокадите в сектора.

Според Писанчев, който зае поста след неуспешния избор на кадъра на ДПС Делян Пеевски за шеф на службата, преместването на ГДБОП в МВР ще застраши около 400 разследвания, започнали след като антимафиотите станаха част от ДАНС.

Изваждане от ДАНС на звеното за технически операции, което подслушваше за целите на борбата с престъпността, е друг акцент от промените. На ДАНС ще й бъде оставена възможността да извършва подслушване и други операции със специални разузнавателни средства (СРС), но само за целите на националната сигурност и борбата с тероризма.

“Не сме съгласни президентът да бъде включен в избора на главен секретар. Кой заблуждавате, г-н Цветанов, за президента-балансьор? Искате да смените главния секретар, да сложите ваш човек. Това сте го правили. Това е вредно за сигурността на гражданите”, възпротиви се по време на дебата депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

“Ние демонтирахме модела “Цветанов”, вие искате да го възстановите. Ако това е до известна степен разбираемо от страна на ГЕРБ, не мога да разбера ентусиазма на другите партньори от четворната коалиция. Четворната коалиция и вие техните партньори не сте колектив, вие сте съучастници”, добави социалистът.

Бившият вътрешен министър и вносител на законопроекта Цветан Цветанов пък върна депутатите към лятото на м.г., когато мнозинството на БСП, ДПС и “Атака” преправи Закона за ДАНС специално за Делян Пеевски, така че той да може да оглави агенцията.

Бившият шеф на контраразузнаването и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов пък отбеляза, че поредната рокада межу службите цели да възстанови ефективната координация между тях.

“С изваждането на ГДБОП от МВР и прехвърлянето й към контраразузнаването тази координация изчезна. Това разкъса и затрудни координацията. Това е основният проблем, който вие от БСП не искате да разберете. Каналите, по които се получава разнородна информация за престъпление, са много”, заяви той.

“През 2013 г. Станишев даде на концесия сектора за сигурност на ДПС. По отношение на назначенията – искам да поставя следния въпрос ако главния секретар на МВР или председателя на ДАНС един, два или три месеца не отиде на работа какво ще се случи? Не може да има длъжности в администрацията в България, на които да не им се търси отговорност при неизпълнение на системното им задължение. Министерският съвет (МС) е органът, който носи цялата отговорност с борбата с престъпността. МС ще предлага назначаването и освобождаването на длъжностните лица”, каза още Атанас Атанасов.

“Удовлетворени сме от дебата. Не се прекали с политическите децибели. Например уволнението на служители по искане на органи по назначение т.е. на министъра може би трябва да се оттегли като предложение. Аз лично нямам нужда да уволнявам хора преди да навършат 60-годишна възраст. Това не е големия проблем във вътрешното министерство. Напълно съм удовлетворен и от дебата, и от крайния резултат, но има още доста работа по законотворчеството”, коментира след приемането на промените в ЗМВР вътрешният министър Веселин Вучков.