До 10 декември болниците ще си получат изработените средства за септември в пълен размер. 20 януари, пък, е датата, до която Здравната каса ще преведе цялата сума на лечебните заведения, която им се полага за месеците октомври и ноември. Мерките са заложени в декларация за поет ангажимент, която днес бе подписана от здравния министър д-р Таня Андреева, финансовия – Петър Чобанов и съсловните организации. Председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов е убеден, че благодарение на въпросната декларация, болниците вече ще работят нормално, а пациентите ще бъдат спокойни, че няма да се налага да доплащат за своето лечение. Документът предвижда да се изпълни и още едно от основните искания на лекарите – от 1 януари 2014 г. финансирането на ваксините да бъде върнато към Здравното министерство.

Според декларацията се предоставят 27 милиона лева, с които до 10 декември гарантирано ще се изплати всичко, дължимо на болниците за септември. Все още, обаче, не е ясно дали тези средства ще се набавят чрез актуализация на бюджета на финансовата институция, или се очаква да се съберат в повече от здравни вноски.

За октомври и декември лечебните заведения ще получат по 80 на сто от изработеното, а със средствата от бюджета за догодина касата ще покрие разликата до 20 януари.

„Тези 27 млн. сега и до 20 януари остатъка са решение на проблема. Имаме уверенията на повечето болници в страната, че ще издържат”, коментира председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов.

От декларацията изразиха удовлетворение и зъболекарите. В нея е разписано, че за дентална помощ ще бъдат заделени с 10 милиона лева повече от предвиденото, като средствата ще бъдат взети от 104-те милиона, разписан излишък на касата за следващата година, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.

„Преминава финансирането и осигуряването на ваксини от Националната здравноосигурителна каса към Министерство на здравеопазването, като сумата от 29 млн. остава в бюджета на НЗОК”, допълни Андреева.

Така, ако се направят по-дългосрочни прогнози, дефицитът на Здравната каса за следващата година се очертава да не бъде по-голям от 100 милиона лева, допълни директорът на застрахователната институция д-р Румяна Тодорова. За целта ще помогне и фактът, че касата ще може да използва средствата, които й бяха предвидени за ваксини, за други плащания.

„Всички тези средства са намерени в ситуация на изключителна криза и аз искам да благодаря на премиера, защото без него нищо нямаше да се случи. Нека не се заблуждаваме. За пръв път, от както работя в осигурителната система, касата е с нулеви сметки и нека всички ние да се замислим какво значи това”, каза Тодорова.

Декларацията гарантира още, че ще бъде създадена работна група към Министерския съвет, която ще работи за финансиране и контрол в здравната система.