Правосъдният министър Христо Иванов издаде в понеделник заповед за изваждането на Панайот Велков от списъка на синдиците заради множество допуснати нарушения. Заповедта на министъра може да бъде обжалвана пред съда, но е допуснато предварителното й изпълнение, за да не се стигне до непоправими вреди за дружествата при назначаването на Велков в търговски дружества.

Панайот Велков трябва да бъде изваден и от дружествата, които управлява в момента по решение на съда. Магистратите трябва да изберат нови синдици, които да го заместят.

Проверката на дейността на Панайот Велков започна след избухването на скандала “Белведере”. Случаят нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайно присвояване на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има “гнили ябълки”.

После се стигна до образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Още през декември инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията, а Велков получи 14 дни, за да отговори на констатациите. Отговорите му очевидно не са били достатъчно добри, защото той вече не е синдик.

Министерството на правосъдието съобщава, че Велков е сключвал неправомерно договори за сметка на дружествата. Те са натоварвани със значителна финансова тежест, която е затруднявала упражняването на търговската им дейност.

Отделно Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съдия Румяна Ченалова кореспонденция, водена между дружествата на “Белеведере” и техните адвокати. Тази кореспонденция е неприкосновена.

Заради случая с Панайот Велков Министерството на правосъдието обяви, че започва проверка на дейността на всички синдици в България.