Съдия Павлина Панова отново е издигната за кандидат за шеф на Върховния касационен съд (ВКС), съобщи сайтът ”Правен свят”. В момента тя е заместник-председател на съда и ръководител на неговата Наказателна колегия.

В края на септември тя не бе избрана от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на ВКС. Панова спечели девет гласа в своя полза, а нейният конкурент Таня Райковска събра 15 гласа.

Сега Райковска е изпълняващ функциите председател на ВКС, след като бе лансирана за позицията преди десет дни от кадровиците на Темида. Тя се спряга за другия вероятен кандидат за постоянен председател на върховния съд, но все още не е официално номинирана. Срокът за издигане на кандидатури изтича в четвъртък.

Панова е издигната от същите петима членове на ВСС, които я издигнаха и при предната процедура – Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева.

Изборът за шеф на ВКС е насрочен за 29 януари, което ще е след излизането на доклада на Европейската комисия за България. Този избор се следи изкъсо от Брюксел, а наскоро вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че каква ще бъде оценката за България в доклада зависи до голяма степен от това гласуване във ВСС.