Очакват се опашки пред няколко банки заради депозитите в КТБ

Между 5 и 10 банки ще изплащат защитените депозити на вложителите в КТБ и макар срокът за теглене на парите да е пет години - опашките изглеждат неизбежни. На тях ще се наредят и доста известни лица, предаде Би Ти Ви.

Почти месец преди да започне изплащането на защитените депозити в КТБ, вложители вече започнаха да се трупат пред банката.

Една от дошлите пред банката сподели, че се притеснява, че след половин година без достъп до спестяванията си, сега ще бъде ощетена: "Още по-неприятно е, че в дадена валута ще ги обръщат в левове, отново вложителите ще загубят", обясни тя. Депозитите във валута ще се изчисляват по курса на БНБ за 4 декември, когато започва изплащането. Гаранционният фонд е подготвил разяснителна кампания.

Един от хората, които ще загубят значителна сума, е бившият треньор на Ботев (Пловдив). Отборът се финансираше от Цветан Василев, а парите на Станимир Стоилов останали сред блокираните в КТБ.

"При всички положения аз ще си потърся правата, в крайна сметка това са честни пари, за които в крайна сметка могат да се покажат и документи и всичко", категоричен е бившият наставник на "Левски" и националния отбор.

Икономисти предупреждават - казусът далеч не е приключил. Настояват процедурата по несъстоятелност да е публична - за да е ясно какви пари ще се върнат в Гаранционния фонд при осребряването на активите, както и от коя дата КТБ се счита за неплатежоспособна, защото всички сделки след това могат да бъдат обявени за недействителни.

"Всички те могат да бъдат отменени и хората, които са сключили цесии, да бъдат принудени да си върнат парите обратно в банката", предупреди икономическият анализатор Калоян Стайков.

Делото за фалита на КТБ се падна на съдия Калина Илиева. И този път журналистите не бяха допуснати да присъстват при случайното разпределяне на делото.

Лицензът на Корпоративна търговска банка беше отнет миналата седмицата.

Вложителите в гарантираните депозити ще могат да получат парите си от 4-ти декември.