Новите правила на Европейския съюз за етикетиране на храните влизат в сила на 13 декември, събота. Целта е потребителите да получават по-ясна и точна информация за това какво купуват и консумират.

Новите правила принуждават ресторантите и кафенетата да информират за 14 различни алергени в менютата, включително ядки, глутен, лактоза, соя или мляко.

Съгласно новите правила за етикетиране се изисква информацията да е по-четлива и се въвежда минимален размер на шрифта за задължителната информация. Изисква се по-ясно и унифицирано представяне на алергените при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките.

Изисква се представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Става задължителна информацията за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо.

Въвеждат се и еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина.

Освен това етикетът трябва да съдържа списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки. Изисква се и конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини.

Въвеждат се по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики. При “имитациите” на храни трябва да се посочи съставката заместител.

По отношение на месните и рибните продукти откроима информация ще бъде предоставяна при наличието на добавена вода и на каквито и да е добавени протеини от различен животински произход. Освен това, когато храните създават впечатлението, че са направени от цяло парче месо или риба, въпреки че са от отделни парчета, те ще бъдат етикетирани като “формовано месо” или “формована риба”.

Изисква се ясно указване и на размразените продукти.

За храните, при които има основание за съмнения относно произхода или при които се посочва фалшив произход, в новите правила се въвеждат определени критерии, за да се гарантира, че доброволното обозначаване на произхода не води до заблуда на потребителите.

От стопанските субекти, които предявяват претенции по отношение на произхода, се изисква да предоставят допълнителна информация, за да знаят потребителите откъде действително произхожда основната съставка на храната, а не само последната държава, където тя е била преработена.

Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 година .

Хранителната индустрия имаше на разположение преходен период от три години, за да направи необходимото за ефективното изпълнение на тези правила от 13 декември 2014 г. Въпреки това на пазара все още ще се продават продукти, етикетирани по старите правила, тъй като Регламентът на ЕК предвижда изчерпване на запасите на храни, пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. (това не включва изчерпването на наличните етикети).

Правилата относно задължителната информация за хранителната стойност ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Когато обаче хранителните стойности са обявени върху етикетите след 13 декември 2014 г., те трябва да са в съответствие с разпоредбите на Регламента.

В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и малки и средни предприятия от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство, съобщи ЕК.

Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.

От ЕК напомнят, че новите правила за задължителното обозначаване върху етикетите на хранителната стойност (енергия, мазнини, наситени мастни киселини, карбохидрати, захар, протеин и сол) за 100 грама или милиграма на преработените храни ще се прилагат от 13 декември 2016.