От 2014 г. лекарите ще могат да специализират без приемен изпит, като класирането им ще става по успеха им от завършването на обучението им. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева след официалното откриване на новата учебна година в Медицинския университет-София /МУ/.

Промяната за специализациите ще бъде направена в Наредба номер 34 на Министерството на здравеопазването, по която в момента се работи, уточни Андреева, цитирана от БТА.

Първокурсниците в Медицинския университет тази година са над 1200 български граждани, като до края на октомври се подават документите на чуждестранните студенти. 180 първокурсници ще учат “Медицина”, 120 – “Дентална медицина”, 120 – “Фармация”, 130 – във Факултета по обществено здраве, 300 са приети в Колежа “Йорданка Филаретова”, където ще се обучават за медицински сестри и акушерки, и 125 ще се обучават във филиала на МУ във Враца.

До година и половина ще бъдат ремонтирани всички общежития на Медицинския университет, каза ректорът на учебното заведение проф. Ваньо Митев. По думите му предстои и основно ремонтиране на всички аудитории на университета. Проф. Митев допълни, че предстои да се открие филиал на Медицинския университет в Италия по подобие на този в Швейцария, в който български преподаватели ще обучават студенти на английски език.