На предстоящите на 5 октомври парламентарни избори изглежда ще се купуват па-малко гласове от друг, като причината е в липсата на достатъчно пари. Това се разбра в понеделник по време на шестото и последно преди изборите заседание на Гражданския борд за честни и прозрачни избори.

“Забелязва се степен на неудовлетвореност в категория граждани, които участват в неправомерната част на изборния вот. Те са неудовлетворени от това, че не се явяват купувачите, а те не се явяват, защото може би нямат пари”, заяви по време на заседанието Георги Арабаджиев, заместник-директор на “Криминална полиция ” в МВР. По думите му свободният паричен ресурс на тези избори е много по-ограничен в сравнение с предишните.

Застъпници на предходни избори са категория лица, които са трансмисия в неправомерната дейност и ни оказват голямо съдействие в момента. Те знаят механизма за купуване на гласове и са много ценни наши помощници. На места дори трябва да оказваме физическа охрана на такива застъпници, тъй като има сведения за заплахи, каза Арабаджиев. По думите му това са случаи в “особени” квартали в големите градове.

От ДАНС съобщиха, че към настоящия момент сигналите в Агенцията са значително по-малко в сравнение с други избори. “Съвсем различна атмосфера и спокойна обстановка” – така Ваня Стефанова, заместник-председател на ДАНС, определи обстановката в тази предизборна кампания.
 

Гласовете на хората от “чистотата” са най-търсените за купуване на предстоящите парламентарни избори. Георги Арабаджиев каза, че при корпоративния вот има неправомерна дейност, която е концентрирана във фирмите за чистота.

“Очевидно гражданите, които работят в тези фирми, са най-политически неукрепени и към тях е насочено желанието на партиите да купуват вота им. Заради това и там именно са регистрирани най-много опити за купуване на гласове”, обясни Арабаджиев.