Министерският съвет е решил да отмени Закона за публично-частното партньорство, тъй като е неработещ, ненужен и рестриктивен. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след правителственото заседание в сряда. Как чисто административно ще стане отмяната не стана ясно.

Решението за отмяна на приетия преди около година и половина закон идва след като в началото на февруари премиерът Пламен Орешарски се обяви за отпадането му, защото в сегашния си вид той по-скоро възпрепятствал публично-частното партньорство. Само преди ден обаче Българската стопанска камара препоръча на кабинета проблемите на икономиката ни да се решат с повече публично-частни партньорства и пазарен подход.

Според правителството обаче приетият от ГЕРБ Закон за публично-частното партньорство все още не е приложен и направен анализ показал, че той напълно ненужен и рестриктивен, защото обектите към които се отнася са много малки – паркинги, гаражи, зелени площи, паркове, каза министърът. За големите обекти се прилага законът за концесиите, допълни тя.

По думите на Терзиева Законът за публично-частното партньорство е разписан така, че вместо да облекчава инвеститорите, допълнително ги затруднява, препраща ги към много голяма и тромава процедура. Съществуващите останали закони регламентират реда, по който могат да се създават такива публично-частни формирования, смята тя. По думите й, всяка община има разработени свои правила за публично-частно партньорство, Европейският съвет приел директиви относно публично-частно партньорство, по които България ще започне работа.

Реално Терзиева е сред авторите на оспорвания в момента от самата нея Закон за публично-частното партньорство. Неговите текстове обаче претърпяха сериозна редакция първо при междуведомственото съгласуване, после при разглеждането в Народното събрание, припомниха запознати с писането на отменяния сега документ. Стана така, че предложихме роман, а той се превърна в дописка за “Работническо дело”, описаха тогавашвата ситуация експерти.

Терзиева съобщи още, че на заседанието на кабинета са разглеждани административните режими, които могат да бъдат премахнати, за да се облекчи работата на бизнеса.