Отложиха третото дело срещу Цветан Цветанов. Според прокуратурата бившият вътрешен министър е виновен за това, че е допуснал в МВР да се подслушва нерегламентирано и е бездействал, докато това е ставало. Останалите обвиняеми по случая са трима бивши директори на СДОТО.

В началото на първото заседание от процеса, в който бившия силов министър отговаря за безконтролно подслушване в МВР, постъпи молба за отлагане. Тя беше внесена от адвоката на другия обвиняем Цветан Иванов – бивш директор на вече преструктурираното звено за подслушване СДОТО. Причината бе, че на Иванов предстои на бъде извършена хемодиализа днес и той няма как да се яви в съда.

Делото е засекретено и ще се гледа при закрити врати.

Пред журналисти Цветанов определи процесите срещу него за пореден път като политически. Той отново заяви за вчерашното съдебно решение, в което беше осъден на 4 години затвор, че е било взето след оказан натиск. Цветан Цветанов посочи, че на него и на германския му адвокат – Ханс Петер Ул им е направило впечатление, че ръцете на съдията треперели, докато четял присъдата. По думите му това означавало, че магистратът не е убеден в решението си. Бившият министър отказа да посочи откъде конкретно идва натискът и единствено заяви, че той е политически.

Цветанов каза, че в МВР е било практика от предходните министри да отказват да разпоредят използване на специални разузнавателни средства. Той заяви, че е прочел по сайтовете, че в началото на мандата си това е правил и сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Съдът ще заседава отново по делото на 3 юли.

Вчера бившият вътрешен министър бе осъден на четири години затвор за възпрепятстване на разследване срещу високопоставен полицейски служител – не е разрешил използването на СРС срещу Орлин Тодоров, областен ръководител на полицейско звено за борба с организираната престъпност, като по този начин е попречил на събирането на доказателства срещу Тодоров.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов, трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър “съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.