„ДПС никога не са имали толкова власт, както при това управление. Те имат диригентската палка”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС, на въпрос какво става под повърхността на политическата драма между БСП и ДПС.

По думите му след опита за покушение срещу Ахмед Доган и публичното му унижение, той публикува едно писмо, в което се говори за поръчителите на тази публична екзекуция. „Единствения, който може да свали това управление, е Доган. Той сваля това управление”, заяви Октай.

Според него, ако не е бил моделът Доган, БСП едва ли е щяла да управлява и да е във властта. „Доган казва: Аз ви обслужих добре, а вие се подиграхте с мен, изтикахте ме в ъгъла и сега ще ви унищожа. Днес БСП е на колене и това е отмъщението на бившия лидер на ДПС”, каза бившият зам.-председател на ДПС.

Относно излязлата информация в публичното пространство, че на Боровец е имало среща, на която се е търсил начин да се смени източника на влияние у нас от страна на Русия. „Да, случва се. Има различни етажи и структури на посредничество в управлението. Финансово-олигархичните кръгове винаги са съществували. Те са били около различни хора. Предпоследният беше Емил Кюлев, след това беше Корпоративна банка”, даде пример той.

По думите му Пеевски и Бареков стават непотребни. „Разпределят се интереси, което изнервя играчите и неслучайно Пеевски е встрани, а Цветан Василев си направи партия чрез „България без цензура”. Не са важни имената и хората, които оглавяват такава структура, важно е кой я изгражда, как и защо”, заяви Октай.

Според него никой нищо не дели. „Печеливши в тази война няма”, смята той.

Попитан какво да чакаме от тук нататък Октай отговори, че най-хубавото, което се случва, е че с почвата на АБВ ще се разруши пирамидата на „Позитано” 20 от 90-те години. „Най-после и лявото ще се модернизира. АБВ се появи като айсберг, който удари голямата структура”, допълни той.

Неговата прогноза е, че след предсрочните избори 90-95% ГЕРБ и Реформаторския блок ще имат мнозинство за управление. „Бойко Борисов има рефлексите за самосъхранение и затова отиде на това кафе с Лютви Местан. ДПС знаят много добре, че той няма да ги допусне във властта”, завия още Октай.