Редица семейства у нас осиновяват дете, едва след като заплатя крупна сума. Твърди се, че парите понякога отиват директно в джоба на социалните, а друг път при адвокати-посредници. Това показа разследване на Нова телевизия.

Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители. Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му като го осинови.

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови. Патрик и Стефка обаче получават всички уверения, че това е възможно. Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето. Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно й трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да й помогне финансово. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро. Пари  имат, но са категорични, че живот не се купува.

Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи. В същото време в дома окуражават Стефка. Семейството се обръща към Съвета за осиновяване и лично към неговия председател Цветелина Василев. Тя им заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

„Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра”, заяви Василева.

Социалните отричат детето да е било болно, за произхода му твърдят, че е неизвестен. Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

Директорката на дома отказа официално интервю. Тя заяви, че казаното от семейството не е вярно. Патрик и Стефка алармират редица институции и у нас, и в чужбина. Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество.

Екипът на Нова телевизия научава за редица семейства, които са купили деца. Заради извършеното престъпление обаче те се страхуват да застанат пред камера и насочват към адвокат Благородна Бунева. Журналистите използват подставено семейство, което иска да осинови дете с изискванията да е здраво, бяло и да е момиче. Новородените, здрави и бели българчета обаче са малко. Адвокатката иска директно 10 000 лева. Мнимото семейство обаче първо трябва да бъде вписано в регистъра за осиновяванията. Процедурата отнема най-малко три месеца, а след това всичко е лесно. Социалният работник пък получава 500 лева, показва разследването.