Нова наредба предвижда служители на МВР да придружават до лечебно заведение шофьорите с проба за алкохол над 1,2 промила. Водачите, употребили алкохол, задължително ще минават и кръвна проба

Това обясни Стойчо Константинов, началник сектор „АНД отчет и анализ на пътнотранспортни произшествия и превантивна дейност“ към ГДНП, цитиран от агенция „Фокус“.

Представители на правосъдното, вътрешното и здравното министерство обсъждат на кръгла маса в Академията на МВР кой ще плаща за превоза на кръвни проби на шофьорите от болниците в лабораториите за изследване, информира Нова ТВ.

Към настоящия момент, в част от болниците, където шофьорите дават кръв, няма условия тя да бъде изследвана.

Затова след като пробата е взета, тя се кара с линейка до най-близката лаборатория. Превозването на пробите дава основание дори на провинилите се шофьори да обжалват наложените им наказания и така на практика дори пробата да е положителна, те не губят правото да шофират.

Според промените, които се обсъждат, е да бъдат разписани точно определени болници, в които да се изследват шофьорите, както и кое точно от трите ведомства ще плати транспортирането им. Засега транспортът се поема от болниците и е за тяхна сметка. Медиците са категорични, че кръвните проби за алкохол на шофьорите служат за нуждите на разследващите и именно те трябва да ги плащат.

Другият момент от новия проект е установяване на самоличността на лицето. Към настоящия момент, ако то не носи със себе си лична карта, не му се прави кръвна проба.

„В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, като досега пробата беше една. Вече ще има и контролна –

за установяване на упойващо вещество освен кръв е предвидено да се взима и урина“,

посочи още Стойчо Константинов.

По думите му, в проекта на наредбата е предвидено изследването на пробите да се извършва двукратно, а резултатът от тях да не бъде с разлика повече от 10%.

Пробите ще се съхраняват за 12 месечен срок, а не три месеца, каквато е досегашната практика.