Премиерът Пламен Орешарски е с впечатление, че политическата ситуация в България не се е променила съществено в последната една година, в която ръководеното от него правителство е на власт. Това, според съобщение на Министерския съвет във вторник, е коментирал Орешарски в отговор на въпрос на председателя на ЕК Жозе Барозу за проведените евроизбори. Двамата се срещнаха в Брюксел и са разговаряли основно за енергетиката и еврофондовете.

От правителствената пресслужба допълниха, че Орешарски е информирал Барозу, че му предстои среща с лидерите на двете парламентарни групи, които подкрепят кабинета.

Освен досегашните забележки на Брюксел за несъответствието на руския газопровод “Южен поток” на еврозаконодателството, Орешарски и Барозу са обсъдили приключването на финансирането на български проекти от еврофондовете по стария програмен период и стартирането на новия.

“Беше ми обещана от страна на председателя експертна подкрепа – както в областта на енергетиката, така и за усвояването на фондовете“, заявил Орешарски, цитиран от пресцентъра си. Барозу пък казал, че България трябва да се възползва максимално от усвояването на европейските средства през следващия програмен период и да продължи да изгражда по- добър капацитет.