Банковата система в България е стабилна и вложителите трябва да бъдат спокойни за парите си. Това заяви в Брюксел в премиерът Пламен Орешарски. Късно снощи се случи и облигационната емисия, с която страната ни пое външен дълг за близо 1,5 млрд. евро. Десетгодишна лихва на новия дълг е под 3,1%, като основно с него ще се рефинансира облигационен заем, чийто падеж е догодина.

Банковата система е стабилна, а гражданите няма защо да се притесняват за парите си. В това бе категоричен премиерът Пламен Орешарски в белгийската столица.

“Особено около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснения от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти и имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция”, категоричен е премиерът.

В Брюксел министър-председателят коментира и облигационната емисия, като определи цената й като „много добра”. “Вчерашната емисия приключи с доста добри резултати. Десетгодишна лихва под 3.1 на сто е наистина добра оценка за кредитабилността на страната и доверието на инвеститорите”, каза Орешарски.