“Южен поток” е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг след правителственото заседание в Ловеч, цитиран от пресслужбата си.

“Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa”, подчерта премиерът.

По думите му опозицията проявява “интересния подход” да внася вотове за сравнително успешни политики. “Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки  ребалансиране на цялата система”, подчерта премиерът Орешарски по повод намерението на ГЕРБ да внесе поредният вот на недоверие към правителството.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов. “Спомняте си, че преди близо година народът изгони това правителство”, отбеляза Стойнев. Той посочи, че рейтинговата агенция “Фич” е дала позитивна оценка на предприетите стъпки от настоящия кабинет в енергийния сектор. “Свършеното от правителството за близо една година наистина не бе малко”, изтъкна министърът.

По план тази година трябва да започне строителството на “Южен поток”, напомни Стойнев. “Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа”, каза министърът.