Премиерът Пламен Орешарски се отчете в събота с една страница текст за годината от началото на управлението му. Отчетът трябваше да се проведе в петък пред Народното събрание, но бе отложен.

Орешарски посочва като успех ”първите стъпки в дълго отлагани реформи, като внимателно е преценяван техният ефект, наличие на обществен консенсус и социална поносимост”.

Правителството замрази пенсионната реформа, а не предприе и стъпки в здравеопазването. Освен това управляващите не приеха и законите за спецслужбите. Хаосът в енергетиката пък продължи с пълна сила.

Орешарски отчита обаче  още намаляване на административни тежести, като според него ”изпълнението на мерките в периода юли-декември 2013 г. води до спестяване на близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса, а планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно”.

Освен това държавата е изплатила задълженията си към бизнеса.

Сред другите успехи е стартирането на  ”най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки с приемането на промените в Закона за обществените поръчки” и ”процес на ребалансиране на енергийната система”.

”Намалено е подслушването и е гарантирана законността при прилагане на СРС”, се посочва още в отчета.

Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета е довело ускоряване ръста на БВП, като от – 0.1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1.6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0.9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1.2%.

През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2.3% на годишна база, а реалният ръст е 4.8%. В частния сектор средната месечна работна заплата реално нарасна с 3%.

Според отчета увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално нарасна с 12.3%. Възстановено е т. нар. ”швейцарско правило”, в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2.7 на сто.

Освен това според правителството равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля с 0.8 процента спрямо същия период на миналата година (13,8%).

”За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3.6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5.1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места – явление, непознато от 2009 г”, се посочва в отчета.

Пълният текст на отчета ще бъде публикуван в правителствената интернет страница след представянето му в Народното събрание.