Няма основание да актуализираме бюджета към настоящия момент. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с граждански организации. Орешарски призна, че състоянието на здравеопазването и на лекарствената политика е много лошо, както и парите на Здравната каса. Според премиера бюджетът на касата е заварен с дефицит, който е платен тази година, но той е увеличил тазгодишния дефицит.

Орешарски за пореден път подчерта, че оставката на правителството му зависи от консултациите от политическите сили, които подкрепят парламента.

“Всяко правителство, за да работи, се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът. Без парламентарна подкрепа не можете да направите нищо. В този аспект въпросите за оставки, предстоящи избори или каквито и да е съпътстващи от тях да произтичат, са въпроси към парламентарно представените политически партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт в ситуация, когато изпълнителната власт или премиерът няма своя политическа партия”, каза министър-председателят.

Орешарски подчерта, че двете партии, осигуряващи досега подкрепа за правителството в Народното събрание, са в политически консултации, като изрази надежда те да са не само помежду им, но и с другите партии, така че да излъчат приемлива дата за избори, от което ще произтекат и механизмите, които са описани в конституцията.

Премиерът каза още, че политическата нестабилност може да повлияе върху приходите в хазната. Вероятно следващата седмица ще бъде осъществена сделката за облигационния заем, който ще бъде до 1,5 млрд. евро. С него основно ще бъде финансирано плащането на дълг през януари догодина, а няма да се покриват текущи разходи, каза още Орешарски.