Омбудсманът Константин Пенчев обяви в петък, че ще атакува пред Конституционния съд промяната в Наказателния кодекс, която ще въведе цензура върху разпространяването на информация за банките.

 

Във вторник с подкрепата на ГЕРБ и ДПС поправките бяха прокарани на първо четене. Те предвиждат затвор до 5 години за разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението. Според юристи тези поправки ще доведат до тотална цензура във финансовата сфера, а целта е да се скрие от общественото истината за източването на КТБ.

 

Ден след приемането на поправките в НК, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини и обяви, че неговите депутати няма да подкрепят законопроекта на второ четене. Константин Пенчев гарантира, че дори и да бъдат приети в този си вид, промените ще бъдат атакувани пред съда.

 

 

“Омръзна ми. Щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме. След това ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя наказателният закон”, каза омбудсманът.

 

Той допълни, че “не е тайна” как четири правителства са “помпали” тази банка. “А нещо като се помпа – то се пука. Няма как да бъде одържавена. Одитът трябва да се направи докрай. Не може да се оздрави или фалира, без да се знае какво е състоянието му”, коментира общественият защитник.

 

Пенчев каза, че при него има жалби от хора, чиито заплати са блокирани в КТБ, но той няма как да им помогне.

 

“Аз не мога да им помогна. Хората няма как да ползват и защитените си влогове. Това са рисковете на пазарната икономика. Като не знаем каква е ситуацията – няма как да има изход. Компетентните хора да кажат”, допълни той.