Не може делото за отнемане лиценза на КТБ да се отлага и да се насрочва по общите правила, защото тази банка разтресе цялата държава, коментира в понеделник омбудсманът Константин Пенчев пред БНР. Той допълни, че докато е бил председател на Върховния административен съд (ВАС), винаги е гледал да насрочва подобни важни дела в по-съкратени срокове.

ВАС насрочи за 9 февруари второто заседание на делото за отнемане на КТБ. Поради това отнесе критиките на финансовия министър Владислав Горанов. Според Пенчев настояването за по-бърз процес по делото ”КТБ” е разумно и не представлява намеса в работата на съда.

”Цяла България в момента чака дали ще бъде потвърдено отнемането на лиценза или не, защото ако то бъде потвърдено, едва тогава ще започне несъстоятелност, производството. Ние в момента не знаем какво се прави с това имущество, дали не се разпродава. При несъстоятелност има жестоки правила. В момента тази банка е под особен надзор, висяща”, каза омбудсманът.

Пенчев коментира, че за България е крайно време да започне да оттласква от дъното необходимите реформи в съдебната система, здравеопазването и образованието.

“Това може да се постигне само с общи усилия и разбирателство. По никакъв начин езикът на омразата не помага. Няма ли реформи, ще има само скандали, само омраза. Дали ще обвиняваме лекарите или ще обвиняваме ромите, или ще обвиняваме кой знае кого – това е еднакво непродуктивно и само поражда противопоставяне между хората”, каза Пенчев.

Омбудсманът повтори тезата си, че ”гнилите ябълки” са навсякъде в съдебната система, защото тези по върховете възпроизвеждат хората като себе си надолу по веригата.

”Да очакваме системата сама да се изчисти – това е пълен абсурд и не бива да е така. Политиците са тези, които са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база”, каза Пенчев.

”Трябва да има един консенсус първо в парламента, да се съберат всички групи и да кажат първо дали са за съдебна реформа и да кажат какво ще се прави, оттук нататък да променят конституцията и законите. Няма да стане за един мандат, но трябва да се започне да се прочиства тази система, за да може тя след това да изчисти останалите системи. Иначе България фалира, няма да има никакви инвестиции”, каза омбудсманът.

Пенчев каза, че докато е бил председател на ВАС е опитвал да ограничава поне видимостта на корупцията.

“ВСС ги назначава (съдиите), той ги уволнява, аз ли да събирам доказателства за подкупи. Аз се опитах да спра по етажите на сградата големите торби да не се носят чак толкова явно, опитах се да огранича нещата. Ти си пръв между равните. Има си инстанционен контрол. Това е много трудна работа. Когато кажем – главният прокурор може да направи всичко, нищо не може да направи той. Главният прокурор без от МВР или от ДАНС да му подадат сдъвкания материал с това кой кога е хванат, сниман, със свидетели и т.н., нищо не може да направи. Трябва да има воля”, каза още Константин Пенчев.