Акционери и неясни инвеститори са поискали в сряда вечерта държавна подкрепа за спасяването на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Такова писмо е внесено в БНБ от финансовия консултант ЕПИК (EPIC), който е упълномощен да представлява втория по големина акционер в КТБ – Оманския държавен фонд, непосочени акционери и неизвестни инвеститори, става ясно от съобщение на Централната банка.

Мажоритарният собственик Цветан Василев, който се издирва чрез Интерпол, не е внесъл официално предложение до края на работния ден в сряда, уточниха от БНБ. Името му не фигурира и като упълномощен представител на ЕПИК.

Финансовият консултант иска преговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. Това обаче да стане след подписването на договор за конфиденциалност, както и да се осигури на ЕПИК достъп до непубличната информация за КТБ.

“Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение”, се казва в съобщението на БНБ.

Оманският фонд заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ с писмо до БНБ на 29 август, припомнят от Централната банка. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка (“дю дилиджънс”) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, се казва в съобщението на БНБ.

България обсъжда дали да поиска екстрадицията на Василев от Сърбия

По-рано през деня премиерът Георги Близнашки призова банкера Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината, свързана с КТБ, “където самият той е инвестирал много средства и където са заложени толкова много големи интереси”. България е цивилизована държава и както знаете е отменено смъртното наказание, каза Близнашки по повод предишни твърдения на Василев, че иска да се върне в България, но се опасява за “личната си сигурност” .
 

Изявлението той направи след заседанието на Министерския съвет, като предишната вечер пред ТВ+ каза, че България обсъжда възможността дали да поиска екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия, където по информация на неговия адвокат се намира той.

Призивът му идва и часове, след като Константин Папазов, треньор на финансирания от Цветан Василев баскетболен тим на “Левски”, обяви пред Нова телевизия, че “Цветан Василев ще се завърне в рамките на 24 часа, ако бъде снета червената бюлетина за издирване”. “Мога лично да се ангажирам, че ще го доведа”, заяви Папазов и съобщи, че “днес официално в БНБ, в Министерски съвет при премиера и при финансовия министър ще постъпи реално предложение за оздравяване на банката от консорциум”.

Малко преди да стане ясно за внесеното писмо от акционери и инвеститори в БНБ, председателят на Оманския държавен фонд Дарауиш бен Исмаел бен Али ал Балуши заяви, че фондът работи с българското правителство в опит да реши проблемите в КТБ, предаде Ройтерс.
 

Ал Балуши, който е и министър, отговарящ за финансовите въпроси на Оман, не посочи никакви подробности по спасителен план за българската банка.

КТБ бе разтърсена от масови тегления на депозитите през юни, поради което Централната банка я постави под специален надзор и спря операциите й. Одитът на банката се очаква да приключи идния месец, но БНБ е под натиск на вложители, работодатели, синдикати, а отскоро и на главния прокурор, да търси незабавно решение за оздравяване на КТБ, без да е ясно каква е капиталовата дупка.

На проведената във вторник среща при ръководителя на държавното обвинение Сотир Цацаров бе ясно заявено, че банката няма как да бъде спасена без публични средства.

В същото време основните политически сили, които в момента са в предизборна кампания, се въздържат от конкретни обещания за КТБ, след като преди разпускането на предишното Народно събрание не успяха да се договорят за покриване на влоговете с държавни пари, най-вече поради съпротивата на общественото мнение.

Настойчивите искания да бъде оздравена КТБ прозвучаха почти като предупредителна заплаха за политиците, след като с такова предложение излезе главният прокурор, чиято работа всъщност е да изправи пред съда виновните за източването на “банката на властта”.

Служебният премиер също настоява да се намери решение за стабилизиране на КТБ, тъй като в нея са блокирани не само парите на дребни вложители, но и на отбранителната промишленост и на много общини.

Държавата отпусна безлихвени заеми на 4 общини заради блокирани пари в КТБ

Министърът на финансите Румен Порожанов отбеляза, че решението за получаване на частичен достъп до депозитите, в рамките на ликвидността на КТБ, е от компетенциите на БНБ. Депозанти и вложители с до 1000 лв. са над 180 000 души, по данни на Гаранционния фонд, каза министърът.

Седем – осем общини са поискали безлихвени заеми от държавата заради блокираните си сметки в КТБ, съобщи още Порожанов. До момента са отпуснати средства на четири общини, сред които са Белица и Раковски, уточни той. Няма риск за блокираните пари на общините в КТБ, защото средствата са гарантирани с Държавни ценни книжа, каза още Порожанов.

Общо 17 общини имат блокирани над 85 млн. лв. в КТБ, по данни на Националното сдружение на общините.

“Ако нещата отидат на зле, давате си сметка колко тежки ще бъдат не само финансовите, икономическите, но и социалните измерения на този проблем”, заяви премиерът Близнашки, без да посочва каквито и да е финансови измерения както на щетите, така и на ресурса, който трябва да отделят данъкоплатците за спасяването на КТБ.

Близнашки: Очакваме с нетърпение какво ще ни каже Цветан Василев

“Запознах се с изявленията на главния прокурор при срещите, които са проведени вчера. Предполагам, че и ние ще проведем аналогични срещи специално за случая КТБ”, коментира Близнашки.

Според него връщането на Цветан Василев е начинът да се ускори развръзката и намирането на решение по казуса.

“Смятам, че всички очакваме с нетърпение онова, което има да ни каже г-н Василев по същество, както и на гражданите, които протестират. Някои се опитват да пренасочат протеста в погрешна посока. Мисля, че те са се доверили на г-н Василев и той им дължи обяснение за това, което се е случило с банката и неговата роля в този процес. В България е отменено смъртното наказание. Ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и нещата трябва да влязат в нормално русло. Трябва да се съдейства на правосъдието, за да се стигне по-бързо до развръзката”, заяви Близнашки, пред чийто прозорци протестират вложители с блокирани влогове.

Цветан Василев е ключовата фигура и “не е достатъчно да праща писма и да прави планове за стабилизиране, което само по себе си е похвално, а да дойде тук и да съдейства на правосъдието за изясняване на случая”, каза министър-председателят. Предишната вечер Близнашки посочи, че главният прокурор може да поиска екстрадицията на Василев от Сърбия.

Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лв. от КТБ и се издирва чрез Интерпол.
Сърбия не е член на Европейския съюз, но е подписала Европейската конвенция за екстрадирането, което означава, че формалностите около процедурата ще бъдат уредени между двете държави.

Във вторник стана ясно, че Софийският градски съд ще решава тази седмица дали да отмени искането за 72-часово задържане на Цветан Василев преди обаче той самият да е задържан. Искането за задържането му е във връзка с издирването на банкера. Ако той бъде открит, ще трябва да бъде задържан за 72 часа преди прокуратурата да поиска друга мярка за неотклонение.

Междувременно от прокуратурата разпространиха поредното си образователно съобщение по казуса с Цветан Василев, в което обясняват в какво се изразява процедурата по екстрадиране на издирван. В него се уточнява, че “сръбският съд е единствения компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето”. Както е известно, преди няколко дни адвокатът на Василев – Константин Симеонов, обяви, че клиентът му е в Белград, не се укрива и би се върнал в България, ако не бъде арестуван на границата. В петък предстои Софийският градски съд да разгледа задочно мярката му за неотклонение.