Окръжният прокурор на Разград иска уволнението на шефа на местната районна прокуратура

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров поиска уволнението на административния ръководител на районната прокуратура в града Любомир Георгиев. Това стана ясно в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която образува две дисциплинарни производства срещу Георгиев.

И двете са по предложение на Тихомир Тодоров. В едното той иска наказание „понижаване в ранг за срок то 6 месеца до една година за районния прокурор на Разград, а във второто вече настоява за неговото уволнение. Какво е прегрешението, според Тодоров, не стана ясно.

Членовете на ПК на ВСС Пламена Цветанова и Огнян Дамянов си направиха отвод  и не участваха в избора на дисциплинарни състави. Дамянов допреди година бе шеф именно на ОП-Разград. Така в първия дисциплинарен състав попаднаха Гергана Мутафова, Светла Бошнакова и Георги Кузманов, а във втория – Калина Чапкънова, Даниела Машева и Евгени Диков.

Днес колегията образува дисциплинарно производство и срещу прокурорската от ОП-Русе Валентина Личева. Предложението за налагане на наказание е на Инспектората на ВСС, а за членове на състава бяха избрани Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Йордан Стоев. Отвод в този случай си направиха Евгени Диков и Калина Чапкънова.

Същевременно Прокурорската колегия реши да предложи на Пленума на ВСС разкриването на 4 нови щатни бройки за обвинители в Специализираната прокуратура. За целта колегията предлага съкращаването на по две места в СГП и ОП-Благоевград и решението на влезе в сила от 1 февруари 2018 година. Освен това ще бъдат отпуснати и 5 бройки за следователи като толкова ще бъдат съкратени от следствения отдел на СГП.

Даниела Машева допълни, че трябва да се прекрати и процедурата, открита от ПК на ВСС миналата година за преназначаването на един обвинител от Добрич в спецпрокуратурата, защото нямало желаещи. Решението бе взето единодушно.

Отделно колегията отпусна 12 допълнителни бройки за съдебни служители на СП. Осем от тях ще бъдат взети от Военната прокуратура в София, а четири – от Сливенската военна прокуратура. Шефът на СП Иван Гешев има нужда от прокурорски помощник, шофьори, куриери, чистачи, деловодители, архивари и др. като мотивът му да иска допълнителни щатове са новите правомощия на спецпрокуратурата, а именно да разследва и делата за корупция по високите етажи на властта.

И още едно предложение за преразпределение на щата разгледа колегията. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска съкращаването на две щатни бройки за прокурор във ВКП и откриването на точно толкова във Върховната административна прокуратура. Преди да вземат това решение обаче от Комисията за атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия искат да изслушат зам.-главния прокурор Ася Петрова, която е ръководител на ВАП.