Оградата по българо-турската граница, която трябва да възпрепятства нелегалното влизане на бежанци на българска територия, най-после е готова. За приключилото изграждане на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип, както е точното наименование на оградата,, съобщиха в понеделник от Министерството на отбраната.
 

Министерството, чрез съвместни комисии с представители на МВР, е започнало предаването на отделни участъци. До момента на Главна дирекция “Гранична полиция” са сдадени 5 участъци от общо 23. Днес ще бъдат сдадени още 7 участъци и 5 портали. До края на юли поетапно ще бъдат предадени и останалите готови участъци.
 

Започнало е и изтеглянето на личен състав, участвал в операция “Съвместни усилия”, който се прибира в пунктовете за постоянна дислокация, а техниката се предислоцира за извършване на техническо обслужване и подготвяне за транспортиране до пунктовете за постоянна дислокация.

 

В района на операцията остават три мобилни групи със специализирана техника за дейности по отстраняване на забележки от заявителя и оформяне на документи по окончателното сдаване на съоръжението, уточняват от министерството.
 

 

Оградата е с дължина 30 км – от пирамида 206 /село Лесово/ до пирамида 268 /село Крайново/ и с цена 7 711 843.24 лева .

 

Според първоначалните планове оградата трябваше да бъде готова до края на февруари, а впоследствие срокът бе изместен до началото на май.