Преждевременни са оценките, че има провал на преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия политологът и председател на Управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници” Огнян Минчев.

“Това е първата фаза на преговорите, по време на която се излива напрежението, трупано в продължение на дълъг период от време. Очевидно е, че ГЕРБ се опитват да видят дали е по-изгодно да се вземе част от Реформаторския блок, което както знаем не е никак трудно или си струва да се преговаря с целия Реформаторски блок”, смята Минчев. “Според мен все още се пробват вариантите да има правителство и се извиват ръце, оказва се натиск”, каза още той.

Според политолога най-здравословната политическа формула и е да се договорят ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, но направи уточнението, че “дори и да се изчистят всички други проблеми свързани с отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, остава проблемът за взаимоотношенията между партията на Корман Исмаилов и Касим Дал и Патриотичния фронт”.

„Реформаторският блок иска нещо, което е много важно, само че за да се случи то е необходимо силно и интегрирано мнозинство и правителство, водено от много смели хора и лидери, които са готови да си сложат главата в торбата. Не сме в точно такава ситуация”, коментира той.

„Моделът „Кой?” е много трудно да бъде изгонен от държавата. Изискват се много конкретни и дългосрочни мерки за цялостно прочистване на държавната администрация и на всички клонове на властта”, смята Минчев. „Моделът „Кой?” навлиза и разлага българската държава от 20 години”, каза още той.

„Дори и ДПС като политическо лице на „корпорацията” да остане извън властта в този период, „корпорацията” ще присъства и ще напредва във всички други аспекти на държавната власт и ще забогатява за наша сметка”, коментира политологът. “ДПС е политическото лице на това, което се нарича „корпорацията”. ДПС се намира в цикъл на политическо отстъпление, ДПС сега прави политическа крачка назад, за да направи поредица от корпоративни крачки напред с помощта на всяко мнозинство, което не може да си позволи нещо друго”, смята той.

„Удвоени са мащабите на купуването на гласове на тези избори в сравнение с 2009 и 2013 година, фокусирани са изцяло върху ромските общности”, отбеляза Минчев. „Една партия закупи половината от ромските гласове. Партията е ДПС, гласовете са 44 % от ромските гласове”, каза още той, цитирайки социологически проучвания от нощта на изборите.

„За първи път на тези избори имаше относително масови акции за предотвратяване или стопиране на купуване на гласове, имаше арестувани хора. Министърът е направил това, което може, може би не всичко, което може, но нещо е направил, досега и това не е правено”, каза Минчев.