„Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

„Това се случи в момент, в който трябваше да управлява правителство с мандат на БСП. Едно правителство на националното спасение, както беше обявено то, формално се превърна в правителство на двойна коалиция БСП-ДПС, а практически и фактически беше правителство на тройна коалиция, в която левицата беше третата по важност партия”, категоричен бе той.

„БСП е уникална партия, в която след време старите предатели се превръщат в нови лица. Не мисля, че сега е такъв случай. Ние все пак сме търпеливи хора, подчерта Овчаров.

По думите му тъжната истина е, че освен корпоративно-олигархично задкулисие има и геополитическо такова. То също дърпа доста конци: „Ясно е от подписания в последната минута договор с “Уестингхаус“. Това ни показва, че когато се намесват определени външни фактори в България правилата и законите също престават да действат”.

Той подчерта, че не обвинява пряко бившия енергиен министър, тъй като той просто е изпълнителят, който ще се окаже в устата на топа.

„Той прави това не защото сам е решил, а изпълнява роля, която е възложена от тези задкулисни кръгове. Името на човека е въпрос на други разследвания. В България има закон и когато говорим за „Уестингхаус” трябва да започнем от там. Този закон не е спазен”, заяви бившият енергиен министър.

„Когато в един такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за вътрешна норма за възвръщаемост, нетна начална стойност, усреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а само как е най-добрият, хубав или безопасен, което не може да бъде количествено доказано, става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по политически съображения. Същият е случая с „Южен поток”, категоричен бе Овчаров.