Повече от два часа в парламента експерти, част от ръководството на МВР и това на вътрешната парламентарна комисия дискутираха предлаганите промени в закона за МВР.

ДАНС не може да продължава да съществува в този вид, като в нея са концентрирани толкова правомощия, посочи Вучков. Една от промените е бившата ГДБОП да се върне в МВР. За смяна на ръководството на ДАНС сега не се говори. Вучков поиска да има промени в законите за службите следващата година.

Предвижда се да се върне старият ред, по който с указ на президента се назначава главният секретар. С промените в закона за МВР се предвижда конкурсно начало и при израстване в система. Както и възстановяване на Националната полиция, която беше разделена на Криминална и Охранителна. Така щяла да се намали администрацията, а в регионалните дирекции нямало да получават различни заповеди. Звеното за подслушвания и проследявания в ДАНС да се запази, но при гаранция, че няма да се допускат злоупотреби.

Бившият началник на НСБОП Румен Миланов смята, че СРС-тата трябва да бъдат разделени. Едната група да са по наказателни дела, а другите с цел опазване на националната сигурност. Според него положението на МВР е окаяно, защото намалява потенциалът на служителите.

Единствено представители на СФСМВР от профсъюзите в министерството присъстваха на дискусията в парламента. От най-големия синдикат поискаха да се премахне възможността министърът сам да пенсионира служители, които са придобили право на това. За първите шест месеца на 2014 г. така са пенсионирани над 1200 човека, а едва 200 – доброволно. Това според синдиката било предпоставка за чистка.

Министърът заяви на свой ред, че е склонен на отстъпка.