Глобата от КАТ да няма давност, докато не бъде връчена на нарушителя. Този текст да залегне в новия Закон за движение по пътищата, който ще бъде написан от експерти по пътна безопасност до шест месеца, съобщава бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев, пред „Телеграф”.

Целта на предложението е да бъде драстично намален шанса огромна част от хванатите в нарушение шофьори да остават ненаказани. В момента над 50% от водачите, спипани с превишена скорост, не си плащат санкциите. Това са около 150 000 души годишно. Те отказват да им бъде връчен електронния фиш за пътния гаф, изчакват да мине абсолютната му давност, която е две години. Според законовите разпоредби в момента всяка глоба от Пътна полиция е с давност две или три години и тя започва да тече веднага след съставянето й.

„Трябва да направим така, че давността да действа едва след връчването на акта или фиша на нарушителя. Така шофьорите ще спрат да се крият и вероятността да понесат наказанието си е много по-голяма”, разяснява Стратиев.

За да се случи промяната, са нужни изменения и в други нормативни актове, освен в Закона за движение по пътищата. За да се справят с шофьорите, които се крият от КАТ и отказват да бъдат наказани за пътните си нарушения, от „Пътна полиция” предлагат още те да отнасят двойно по-солени глоби, ако не си платят до една година след връчването на акта или фиша. „Има бонус за тези, които си плащат веднага. Затова трябва за тези, които опитват да хитруват, да има по-различни правила, за да разберат, че това е безсмислено”, допълни Стратиев.