Полиция е обискирала дома на 12-ия в листата на ДПС във великотърновския избирателен район Илданай Ахмедов заради съмнения за купуване на гласове, съобщи ТВ7, като се позова на свои източници.

Информацията още не е потвърдена официално.

Има образувано досъдебно производство, очаква се да бъдат повдигнати обвинения на двама души, които не са кандидати за депутати – са председателят на Мюсюлманското настоятелство Генчо Конов и синът му Рамафан Аталай, съобщава още ТВ7.

При Илданай Ахмедов все още не може да се повдигне обвинение, тъй като той има имунитет като кандидат-депутат.

Преди пет дни свищовски прокурори са написали искане до главния прокурор за сваляне на два кандидатдепутатски имунитета. По непотвърдена информация втория кандидат-депутат е Илия Илиев от Ямбол.

Резултат се очаква в деня за размисъл – 4 октомври.

Преди няколко дни служебният вътрешен министър заяви, че има данни за висши политици, които са купували гласове чрез свои представители в малцинствени махали.

Сайтът tribali.info съобщи, също позовавайки се на свои източници, че бившият кмет на Криводол Йордан Желязков е задържан заради купуването на гласове във Врачанска област

Мъжът е задържан в четвъртък, след като свидетели подали сигнал в МВР, че той обикаля по къщите и предлага пари, за да се гласува за определена партия. На този етап липсва официална информация за акцията на врачанската полиция. 39-годишният Йордан Желязков живее в село Осен, където вчера е бил задържан.

Цял следобед са продължили обиските в неговата и на негови помагачи къщи, в които са намерени тетрадки със списъци на хора, които трябва да гласуват за една от партиите, съобщава още “Трибали”. Срещу всяко име било записано, че са получили по 50 лв.