Двама от първоначално обвинените в подготовка на убийство на Делян Пеевски имали намерението да поставят в охранител на депутата техническо средство за наблюдение на движението му.

Това става ясно от определението на съдия Димитрина Ангелова, която освободи от ареста Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, обвинени в подготвянето на покушение срещу депутата от ДПС, съобщи БТА.

Съдебното заседание се състоя в МВР болница на 14 юни, където един от тях бе спешно откаран заради влошеното му здравословно състояние, а в петък решението беше публикувано.

Това намерение според съда не е задължително да бъде приготовление за убийството му, а може да бъде предпоставено от редица други мотиви.

В конкретния случай обаче не се е установило по какъвто и да е начин тримата да са предприели действия по осъществяване на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия телесен интегритет, пише в определението на съда.

Безспорно установено е познанството между тримата, но съдът приема, че това не може да бъде единственото основание за поддържане на тезата, че те са извършили престъпление в условията на задружна престъпна дейност.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че делото срещу тримата обвинени, за чийто арест призна, че е бил грешка, ще бъде прекратено до края на седмицата.