Няма пряка терористична заплаха за страната ни и скоро не е имало такава, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков в неделя при представянето на нова техника в автомобилите на КАТ. Той допълни, че въпреки това след атентатите в Париж съществуват рискове и за България и се вземат допълнителни мерки за сигурност.

Вучков уточни, че те са свързани с основно с местата, където се събират много хора – гари, автогари и летища. Още в петък министерството на транспорта обяви, че е разпоредено повишаване на сигурността на тези обекти. Вучков каза още, че допълнителните мерки, които трябва да се предприемат у нас след атентатите в Париж, са обсъждани на срещата при премиера Бойко Борисов вчера. В събота Борисов заяви, че и в България “нещата може много лесно да излязат извън контрол”, а по-късно свика среща по въпроса с представители на службите за сигурност. Според Вучков на нея е станало и въпрос за конкретен случай, в който е била замесена България. Вучков обясни само, че става въпрос за участието на страната ни в международно полицейско сътрудничество. Случаят, възникнал след атентатите в Париж и бил разрешен положително, обясни вътрешният министър, но отказа повече подробности.

В неделя Вучков присъства на презентацията на новата техника в автомобилите на КАТ. До 2 месеца се очаква 120 автомобила на “Пътна полиция” да бъдат оборудвани с камери и микрофони, за да се записват проверките на полицаите. Така те отново ще спират шофьорите на пътя. Подобни проверки бяха забранени, след като в интернет беше разпространен запис, на който се вижда как полицаят от КАТ – София Сашо Тръпков взема подкуп от шофьор. След този случай премиерът Бойко Борисов разпореди проверки на пътя да се правят само ако бъдат записани.