Военният министър Николай Ненчев заяви, че няма да се стигне до уволняването на военнослужещи заради по-ниския бюджет за отбрана за следващата година, но ще търси подкрепа лично от премиера Бойко Борисов за повече средства.

В сряда той се срещна с депутатите от комисията по отбраната, които подкрепили решението на министерството да не подкрепи проектобюджета за следващата година.

По-рано тази седмица Министерството на отбраната обяви, че плановете на финансовото министерство да намали бюджета за отбрана с близо 70 млн. лева следващата година би довело до съкращаването на около 4 000 щатни бройки във ведомството, както и числеността на армията.

В сряда обаче Ненчев припомни, че като политически лидер се е подписал под управленската програма, според която няма да се намалява числеността на армията.

“Аз държа на думата си”, заяви Ненчев.

 

По-рано в сряда и вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че няма да се стигне до съкращения.

Според МО обаче с подобен бюджет въоръжените сили няма да могат да гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната и да подготвят участието в мисии зад граница. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев по-рано също се обяви срещу намаляването на бюджета, като съобщи, че също ще иска среща с премиера Борисов.

На този етап обаче премиерът не е склонен да се съобрази с исканията на държавния глава и военния министър.

По-рано тази година България пое ангажимент пред НАТО да не намалява парите за отбрана и дори да повиши бюджета поне до 1.5% от БВП при около 1.3% в момента, но досега не получава подкрепа на партиите.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов (БСП) коментира от своя страна, че с този бюджет управляващите показват, че не ги интересува и не искат да се съобразяват с нищо, което държавата е поела като ангажимент пред партньорите от НАТО на срещата в Уелс.

Не МО членува в НАТО, членува България, каза Найденов.

Николай Ненчев съобщи още, че получава всекидневно рапорти за напускане на армията, като от началото на септември са подадени около 250.

Този процес обаче е нормален за армията. При всяко едно обсъждане на евентуални промени в пенсионните правила, голяма част от военните предпочитат да използват правото си да се пенсионират.

Ненчев коментира, че това е нормално, ако тези хора не получават необходимата сигурност и непрекъснато се обсъждат пенсионната реформа и реформата в армията.